Kajsa Kavat 9-8-8-8-8=41p

Kajsa Kavat 9-8-8-8-8=41p

Ardenner

Nyheter och inlägg om Ardenner

Ardennerfläta

Ardenner Showmanship

Showmanship

Har du hört om showmanship för Ardenner? Om inte så läs det här fina reportaget som Svenska Ardennerföreningen har gjort när man för första gången i somras genomförde en tävling i Showmanship. Länk till pdf

Kort sagt går det ut på att göra i ordning en ardenner för visning med allt vad det innebär av flätning och puts. Sedan visas hästen precis som det vore en utställning eller premiering. Betyg sätts och man får även tips på vad som kan förbättras. Tävlingen är inriktad på främst ungdomar för att traditionen att fläta en ardenner behöver föras vidare till våra framtida visar, men man hade klass för 30+ i somras i alla fall.

Vill du ha inspiration på flätningar? Klicka dig vidare här till mitt flätningsgalleri :-)

Manfläta

Svenska hästavelsförbundet

Vad innebär kindkedja på sommarpremieringar?

I reglerna för sommarpremieringarna som arrangeras genom svenska hästavelsförbundet kan man läsa att hingstar som är 1 år eller äldre ska visas i träns och kindkedja. Men vad innebär då kindkedja? Jag tog kontakt med SH och ställde frågan eftersom det är lite svårtolkat.

Kindkedja är ett begrepp som för mig och många andra hör till en stång och löper under hakan på hästen. Som på den här bilden:

pelham

Det kan kanske lätt tolkas som att det skulle motsvara ett kedjedelta som tex detta som jag säljer i min shop.

Kedjedelta

Kedjedelta

Men detta är svaret från Svenska hästavelsförbundet. Jag citerar:

”Med kindkedja menas en ledtygel/grimskaft där kedjan löper mellan bettringarna under hakan.

Det kan alltså inte vara ett kedjedelta utan kedjan måste löpa mellan bettringarna så när man drar i grimskaftet påverkar kedjan bettet samtidigt som det stramas åt under hakan.”

Alltså visar ni hingst på premieringen måste ni använda ett kedjegrimskaft (finns också i min shop).

Ledtygel med kedja

Ledtygel med kedja

Utrett och klart och jag tackar svenska hästavelsförbundet för riktigt snabbt och utförligt svar :-)

Efteranmäld

Ardenner Showmanship

Ardenner Showmanship

Ardennerhästföreningen vill lyfta fram Ardenner Showmanship. Det är bedömning av hästens presentation och visningen av hästen. Alltså bedömer man inte hästen utan själva. I år kör man en sådan klass på riksutställningen. Det är tänkt att framför allt ungdomar ska delta.

Bedömningspunkter

  • Skicket på hästen (hull, hårrem, benkvalite, hovvård)
  • Flätningen
  • Utrustningen (huvudlag och visarens klädsel)
  • Visning vid hand
  • Helhetsintryck

Kanonidé tycker jag! Ardenner har ju sina saker som är speciella för rasen med flätningen osv och jag tycker att det är viktigt för varje ras att bevara det som är unikt.

Flätning

Kurs

Blev du intesserad, men känner dig inte helsäker på alla punkterna?  Då ska du bege dig till Vartofta den 17 maj. Det är ungdomssektionen av ardennerföreningen som bjuder in  till kurs i Ardenner Horsemanship.

För att locka fler ungdomar så ligger kostnaden för dig som är 30 år eller yngre på 150 kr medan vi som är äldre betalar 250. Men då ingår lunch och fika.

Barbro Andersson håller i kursen när det kommer till flätning, visning och teori kring visning. Det blir också foderrådgivning am Kristina Fransson och ordförande Lennart Gustavsson kommer att prata sommarpremieringar.

Flätningar

Om du gissat tidigare att jag gillar ardennerflätningar, så har jag en hel sida bara med flätningar. Där får du massor av inspiration :-)