Fjordhäst

Freja
Freja 98787=39p

Nyheter och inlägg

Lazera 8-7-7-9-8=39 p

Klippning av ståndman på fjordhäst

Att klippa manen på en fjordhäst är en konst. Jag hade en fjording till låns under 1 år för länge sen och jag tyckte det var svårt men roligt att hålla manen i fint trim. För mig hör det till att en fjordhäst ska ha en snygg ståndman.

Jag har skrivit mina råd på sidan här, men vilka är de bästa att ge råd om sånt om inte Norska fjordhästföreningen? De har en väldigt bra sida med många bilder och dessutom på vanliga fel man kan göra. Här är länken till deras sida

Har din hästs man lagt sig ner? Det är rätta tiden nu att klippa ner den ordentligt så att den ställer sig igen och kanske har hunnit växa ut till sommarens visningar. Eventuellt kan du behöva tunna ut den också ifall hästens man är väldigt tjock, men låt den i första hand aldrig bli lång utan håll efter och klipp.

Malva 10-9-8-9-8=44 p BIS

Malva 10-9-8-9-8=44 p BIS

Svenska hästavelsförbundet

Vad innebär kindkedja på sommarpremieringar?

I reglerna för sommarpremieringarna som arrangeras genom svenska hästavelsförbundet kan man läsa att hingstar som är 1 år eller äldre ska visas i träns och kindkedja. Men vad innebär då kindkedja? Jag tog kontakt med SH och ställde frågan eftersom det är lite svårtolkat.

Kindkedja är ett begrepp som för mig och många andra hör till en stång och löper under hakan på hästen. Som på den här bilden:

pelham

Det kan kanske lätt tolkas som att det skulle motsvara ett kedjedelta som tex detta som jag säljer i min shop.

Kedjedelta

Kedjedelta

Men detta är svaret från Svenska hästavelsförbundet. Jag citerar:

”Med kindkedja menas en ledtygel/grimskaft där kedjan löper mellan bettringarna under hakan.

Det kan alltså inte vara ett kedjedelta utan kedjan måste löpa mellan bettringarna så när man drar i grimskaftet påverkar kedjan bettet samtidigt som det stramas åt under hakan.”

Alltså visar ni hingst på premieringen måste ni använda ett kedjegrimskaft (finns också i min shop).

Ledtygel med kedja

Ledtygel med kedja

Utrett och klart och jag tackar svenska hästavelsförbundet för riktigt snabbt och utförligt svar :-)

Otto´sa Vinka  87887=38p

FjordRiks med unghästutställning

Har du en föl, ettåring eller tvååring som du vill sälja? Passa på att visa den på årets riksutställning för unghästutställningen arrangeras som en saluhästvisning samtidigt. Vill du inte sälja din unghäst så går det naturligtvis lika bra att delta ändå.

För dig som är ute efter att köpa en fin fjordhäst som påläggskalv så måste detta vara ett gyllene tillfälle att få se flera fina unghästar samtidigt och höra domarens bedömning.

Som vanligt är det annars 3-åriga ston och valacker som visas på riksutställningen.

Helgen med riks i Vetlanda är ju en riktig drömhelg för fjordhästälskaren för samtidigt är det hingstpremiering och dessutom treårstest.

Mer information om riksutställningen för fjordhäst 2015 hittar du via kalender här.