Nordsvensk

Oberon 8-7-8-9-8=40 p

Nyheter och inlägg

_DSC5557

Sydwelsh utställning 2016

Den 3:e juli håller Sydwelsh sin årliga utställning på Bjärsjölagård. Jag var på plats förra året på utställningen och jag måste säga att det var en särdeles trevlig tillställning – både god stämning och fina hästar. Jag tycker att det är kul att det kommer en del utställare från Danmark också för med sin placering på vackra Bjärsjölagård, så tar det inte så lång tid för även danskar att ta sig över.

Utställningen har förutom utställningsklasser för welsh, även ridklasser. Ridklasserna är öppna inte bara för Welshar och Mountain & Moorland utan även för Arab, Nordsvensk, Russ och Haflinger. Det hade varit sååå kul att få se representanter från alla dessa raser i ridklasserna. Jajamen, klart ni vågar! Läsning om ridklasser finns tex på Welshföreningens hemsida.

I år dömer två svenska domare Ylva Lindh och Morgan Johnsson.

Sista anmälningsdag 17 juni.

Länk till propositionen

 

BIS Kildegaards Bouncing Lady

BIS Kildegaards Bouncing Lady

Svenska hästavelsförbundet

Vad innebär kindkedja på sommarpremieringar?

I reglerna för sommarpremieringarna som arrangeras genom svenska hästavelsförbundet kan man läsa att hingstar som är 1 år eller äldre ska visas i träns och kindkedja. Men vad innebär då kindkedja? Jag tog kontakt med SH och ställde frågan eftersom det är lite svårtolkat.

Kindkedja är ett begrepp som för mig och många andra hör till en stång och löper under hakan på hästen. Som på den här bilden:

pelham

 

Det kan kanske lätt tolkas som att det skulle motsvara ett kedjedelta som tex detta som jag säljer i min shop.

Kedjedelta

Kedjedelta

Men detta är svaret från Svenska hästavelsförbundet. Jag citerar:

”Med kindkedja menas en ledtygel/grimskaft där kedjan löper mellan bettringarna under hakan.

Det kan alltså inte vara ett kedjedelta utan kedjan måste löpa mellan bettringarna så när man drar i grimskaftet påverkar kedjan bettet samtidigt som det stramas åt under hakan.”

Alltså visar ni hingst på premieringen måste ni använda ett kedjegrimskaft (finns också i min shop).

Ledtygel med kedja

Ledtygel med kedja

Utrett och klart och jag tackar svenska hästavelsförbundet för riktigt snabbt och utförligt svar :-)

Simlångsdalen1

Visningsträning med FNH Halland

Igår höll jag i visningsträning i Simlångsdalen utanför Halmstad. Det var FNH Halland (Föreningen nordsvenska hästen) som arrangerade träningen för sina medlemmar inför premieringssäsongen som snart drar igång

Jätteduktiga visare och hästar tränade på uppställningar, skritt och trav. Jag hoppas att de får fina framgångar i ringen :-)

Thomas som är proffsfotograf från Vinnalt foto tog härliga bilder. Några av dem kan ni se på hans facebooksida. Men flest bilder hittas på destination Simlångsdalen.

Mer bilder kan ni se på Cahom´s hemsida också.

Istället för blomma som present fick jag ett medlemskap i FNH. Vilken toppenpresent!

Simlångsdalen2