Shetlandsponny

Störtbäckens Zmultron
Störtbäckens Zmultron

Nyheter med shetlandsanknytning

_DSC5557

Sydwelsh utställning 2016

Den 3:e juli håller Sydwelsh sin årliga utställning på Bjärsjölagård. Jag var på plats förra året på utställningen och jag måste säga att det var en särdeles trevlig tillställning – både god stämning och fina hästar. Jag tycker att det är kul att det kommer en del utställare från Danmark också för med sin placering på vackra Bjärsjölagård, så tar det inte så lång tid för även danskar att ta sig över.

Utställningen har förutom utställningsklasser för welsh, även ridklasser. Ridklasserna är öppna inte bara för Welshar och Mountain & Moorland utan även för Arab, Nordsvensk, Russ och Haflinger. Det hade varit sååå kul att få se representanter från alla dessa raser i ridklasserna. Jajamen, klart ni vågar! Läsning om ridklasser finns tex på Welshföreningens hemsida.

I år dömer två svenska domare Ylva Lindh och Morgan Johnsson.

Sista anmälningsdag 17 juni.

Länk till propositionen

BIS Kildegaards Bouncing Lady

BIS Kildegaards Bouncing Lady

Kantjes Topaz 78788=38p

Mountain & Moorland på Grevagården

Jag har lagt till flera stycken nya utställningar, hingstpremieringar och treårstest i kalendern nu. En av de absolut intressanta är Mountain & Moorlandutställning som Shetland Väst håller 9:e Juli.  Domare är Brittiska Jane Barry och svenska Helena Kätterström.

Funderar du på vilka raser som ingår i Mountain & Moorland? Här kommer listan:

 1. Connemara Ponny
 2. Dales Ponny
 3. Dartmoor Ponny
 4. Exmoor Ponny
 5. Fell ponny
 6. Eriskay ponny
 7. Kerry bog ponny
 8. Highland Ponny
 9. New Forest Ponny
 10. Shetland Ponny
 11. Galloway pony
 12. Welsh Mountain (sek A)
 13. Welsh Pony (sek B)
 14. Welsh Pony, Cob type (sek C)
 15. Welsh Cob (sek D)

Partbred av welsh brukar också vara välkomna på M&M shower.

Flera av de här brittiska raserna finns kanske inte Sverige och till och med är ganska sällsynta i Storbrittannien. Men visst vore det väl kul om det dök upp någon man inte sett förut nu när en engelsk domare finns på plats. En förening för Fellponny i Sverige startades under 2015 så vi kan väl hoppas på en sån kanske?

Jag har ingen bild på en fellponny, men en snygg shettis passar väl fint i inlägget ändå? Detta är BIS-vinnare på Shetland västs utställning i Stora Höga 2015.

Kålkulla Unnric (1)

Kålkulla Unnric

Kålkulla Unnric (1)

Stora Höga Haflinger & Shetland

Igår åkte jag till Stora Höga utanför Stenungsund i Bohuslän. I början hade jag en trevlig idé om att vi skulle åka hela familjen, men allt eftersom tiden gick på morgonen och det tog otroligt lång tid för alla att göra sig i ordning så kändes den idén allt sämre allt eftersom tiden gick. Så jag var inte på plats på Stora Höga Ridklubb förrän väl efter lunch och resten av familjen åkte till Marstrand.

Men jag lyckades ta några foton i alla fall och ska bearbeta dem och lägga ut här på min sida som vanligt.

Utställningen var ett samarbete mellan Shetland Väst som hade en shetlandsutställning och Svenska Haflingerföreningen som hade sin riksutställning. I slutet av dagen utsågs en Over all Winner där vinnarna av respektive utställning stod mot varandra. Det blev ett fuxtema rakt igenom vad gäller vinnarna 😉

Vi börjar först med haflinger. BIS blev det finfina stoet Ravenna von Hafling. Domaren Elisabeth Ljungstorp hade mycket gott att säga om henne så klart.

Ravenna von Hafling

Ravenna von Hafling

BIM blev hingsten Acilliano. En hingst som är är leasad under avelssäsongen till Sverige och som märks i mängden både till sin storlek och utstrålning.

Acilliano BE 38

Acilliano BE 38

Och BIS i shetlandsringen och dessutom Over All Winner blev en av mina favoriter. Den härliga fuxhingsten Kålkulla Unnric. Han är född 1997 och var en mogen härlig hingst och klådde alla ungdomarna.

Kålkulla Unnric

Kålkulla Unnric RS 376

ReservBIS blev ministoet Melkers Backyard Babie som också hade med sitt föl som blev bästa shetlandsföl. De här ägarna åkte hem nöjda med dagen 😉

Melkers Backayard Babie

Melkers Backayard Babie

Som bonus måste jag slänga in bild på Melkers BB King som alltså blev bästa föl. Rosetten är nästan lika stor som han är 😀

Melkers BB King

Melkers BB King