Mountain&moorland 124

Bilder Fellponnyer

Helena Grühb som är uppfödare av New forestponny på Dimmans stuteri läste om mina funderingar kring Fellponny och hon har generöst skickat bilder som jag kan visa på Fellponnyer. Tusen tack Helena!

I mitt inlägg om Mountain & moorlandutställningen på Grevagården skrev jag att rasen är väldigt ovanlig i Sverige och det vore roligt ifall någon Fellponny dök upp på utställningen.

Jag har passat på att läsa lite mer om rasen och det är ras från norra England med mycket gamla anor. Den ska inte överstiga 142 cm, men är ganska rejäl så det låter som den skulle vara en perfekt familjehäst om man inte är alltför lång. Traditionellt är den använd mycket som körhäst där den har dragit lass både i gruvorna och på åkrarna och som ridhäst på hedarna. Dessutom lär den ha en härlig markvinnandetrav med knäaktion , så den har använts i lokala lopp, lite som vårt gotlandsruss.

Rasen kommer i 4 färger – svart, mörkbrun, brun och skimmel. Fellponnyn har generöst med man och svans.

Har ni sett bilder på den engelska drottningen där hon rider på en svart ponny? Det är fellponnyer hon har. Titta på länken här där kruttanten på 89 år är ute och rider (i sjalett). Kanske är det en fellponny man ska skaffa sig när man blir i den åldern?

Här ser ni mer av Helenas bilder från Mountain & Moorland Danmarks vintershow 2013. Alla bilder i detta inlägg är copyright Helena Grühb så om ni vill använda dem måste ni kontakta henne.

Mountain&moorland 188

Mountain&moorland 124

 

De följande hästarna är highlandponny. En ras som även den är sällsynt i Sverige, men som tillhör Mountain & Moorland.

Mountain&moorland 178

Mountain&moorland 139

Hästarna är från vänster till höger: Moss-Side Harvey, yellow dun valack; Kira stort skimmelsto, Den lille skimmel (grey dun) er en valack: Clandon Duke of Marlborough och Glentrowan Cruan, en mouse dun valack

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *