_DSC5557

Sydwelsh utställning 2016

Den 3:e juli håller Sydwelsh sin årliga utställning på Bjärsjölagård. Jag var på plats förra året på utställningen och jag måste säga att det var en särdeles trevlig tillställning – både god stämning och fina hästar. Jag tycker att det är kul att det kommer en del utställare från Danmark också för med sin placering på vackra Bjärsjölagård, så tar det inte så lång tid för även danskar att ta sig över.

Utställningen har förutom utställningsklasser för welsh, även ridklasser. Ridklasserna är öppna inte bara för Welshar och Mountain & Moorland utan även för Arab, Nordsvensk, Russ och Haflinger. Det hade varit sååå kul att få se representanter från alla dessa raser i ridklasserna. Jajamen, klart ni vågar! Läsning om ridklasser finns tex på Welshföreningens hemsida.

I år dömer två svenska domare Ylva Lindh och Morgan Johnsson.

Sista anmälningsdag 17 juni.

Länk till propositionen

 

BIS Kildegaards Bouncing Lady

BIS Kildegaards Bouncing Lady

Intresserad Chapman

Ny server uppe

Nu har jag fått hjälp med att flytta hela sidan till en ny server. Men jag har inte fått allt att fungera ännu på sidan. Till exempel så fungerar inte min kalender och karta och den kommer jag att lägga mest jobb på att få igång igen för jag vet att ni är många som vill titta i den.

En del foton har jag tappat på vägen också. Så märkligt, men databasen var helt enkelt för skadad. Så det ser lite trist ut på en del sidor där det saknas bilder. Jag tar dem allt efterhand.

Men jag har fått länkarna att fungera igen så det ska gå att komma in och titta på informationen per ras. Jag hoppas att jag ska sakta men säkert få sidan att bli stabil och bra igen.

Slänger in en bild på min lille Chapman från han var föl. Han har nu hunnit fylla 2 år och är ibland lite slyngel, men en härlig ponny!

Mountain&moorland 124

Bilder Fellponnyer

Helena Grühb som är uppfödare av New forestponny på Dimmans stuteri läste om mina funderingar kring Fellponny och hon har generöst skickat bilder som jag kan visa på Fellponnyer. Tusen tack Helena!

I mitt inlägg om Mountain & moorlandutställningen på Grevagården skrev jag att rasen är väldigt ovanlig i Sverige och det vore roligt ifall någon Fellponny dök upp på utställningen.

Jag har passat på att läsa lite mer om rasen och det är ras från norra England med mycket gamla anor. Den ska inte överstiga 142 cm, men är ganska rejäl så det låter som den skulle vara en perfekt familjehäst om man inte är alltför lång. Traditionellt är den använd mycket som körhäst där den har dragit lass både i gruvorna och på åkrarna och som ridhäst på hedarna. Dessutom lär den ha en härlig markvinnandetrav med knäaktion , så den har använts i lokala lopp, lite som vårt gotlandsruss.

Rasen kommer i 4 färger – svart, mörkbrun, brun och skimmel. Fellponnyn har generöst med man och svans.

Har ni sett bilder på den engelska drottningen där hon rider på en svart ponny? Det är fellponnyer hon har. Titta på länken här där kruttanten på 89 år är ute och rider (i sjalett). Kanske är det en fellponny man ska skaffa sig när man blir i den åldern?

Här ser ni mer av Helenas bilder från Mountain & Moorland Danmarks vintershow 2013. Alla bilder i detta inlägg är copyright Helena Grühb så om ni vill använda dem måste ni kontakta henne.

Mountain&moorland 188

Mountain&moorland 124

 

De följande hästarna är highlandponny. En ras som även den är sällsynt i Sverige, men som tillhör Mountain & Moorland.

Mountain&moorland 178

Mountain&moorland 139

Hästarna är från vänster till höger: Moss-Side Harvey, yellow dun valack; Kira stort skimmelsto, Den lille skimmel (grey dun) er en valack: Clandon Duke of Marlborough och Glentrowan Cruan, en mouse dun valack

 

 

 

Lazera 8-7-7-9-8=39 p

Klippning av ståndman på fjordhäst

Att klippa manen på en fjordhäst är en konst. Jag hade en fjording till låns under 1 år för länge sen och jag tyckte det var svårt men roligt att hålla manen i fint trim. För mig hör det till att en fjordhäst ska ha en snygg ståndman.

Jag har skrivit mina råd på sidan här, men vilka är de bästa att ge råd om sånt om inte Norska fjordhästföreningen? De har en väldigt bra sida med många bilder och dessutom på vanliga fel man kan göra. Här är länken till deras sida

Har din hästs man lagt sig ner? Det är rätta tiden nu att klippa ner den ordentligt så att den ställer sig igen och kanske har hunnit växa ut till sommarens visningar. Eventuellt kan du behöva tunna ut den också ifall hästens man är väldigt tjock, men låt den i första hand aldrig bli lång utan håll efter och klipp.

Malva 10-9-8-9-8=44 p BIS

Malva 10-9-8-9-8=44 p BIS

Kantjes Topaz 78788=38p

Mountain & Moorland på Grevagården

Jag har lagt till flera stycken nya utställningar, hingstpremieringar och treårstest i kalendern nu. En av de absolut intressanta är Mountain & Moorlandutställning som Shetland Väst håller 9:e Juli.  Domare är Brittiska Jane Barry och svenska Helena Kätterström.

Funderar du på vilka raser som ingår i Mountain & Moorland? Här kommer listan:

 1. Connemara Ponny
 2. Dales Ponny
 3. Dartmoor Ponny
 4. Exmoor Ponny
 5. Fell ponny
 6. Eriskay ponny
 7. Kerry bog ponny
 8. Highland Ponny
 9. New Forest Ponny
 10. Shetland Ponny
 11. Galloway pony
 12. Welsh Mountain (sek A)
 13. Welsh Pony (sek B)
 14. Welsh Pony, Cob type (sek C)
 15. Welsh Cob (sek D)

Partbred av welsh brukar också vara välkomna på M&M shower.

Flera av de här brittiska raserna finns kanske inte Sverige och till och med är ganska sällsynta i Storbrittannien. Men visst vore det väl kul om det dök upp någon man inte sett förut nu när en engelsk domare finns på plats. En förening för Fellponny i Sverige startades under 2015 så vi kan väl hoppas på en sån kanske?

Jag har ingen bild på en fellponny, men en snygg shettis passar väl fint i inlägget ändå? Detta är BIS-vinnare på Shetland västs utställning i Stora Höga 2015.

Kålkulla Unnric (1)

Kålkulla Unnric

 

 

Ardennerfläta

Ardenner Showmanship

Showmanship

Har du hört om showmanship för Ardenner? Om inte så läs det här fina reportaget som Svenska Ardennerföreningen har gjort när man för första gången i somras genomförde en tävling i Showmanship. Länk till pdf

Kort sagt går det ut på att göra i ordning en ardenner för visning med allt vad det innebär av flätning och puts. Sedan visas hästen precis som det vore en utställning eller premiering. Betyg sätts och man får även tips på vad som kan förbättras. Tävlingen är inriktad på främst ungdomar för att traditionen att fläta en ardenner behöver föras vidare till våra framtida visar, men man hade klass för 30+ i somras i alla fall.

Vill du ha inspiration på flätningar? Klicka dig vidare här till mitt flätningsgalleri :-)

Manfläta

kalender3

Uppdaterad kalender

Nytt år och nya utställningar och premieringar! Jag har uppdaterat kalendern/kartan med de visningar som jag känner till. Ifall du har rättningar eller tips på sådant som ska läggas in så är jag jätteglad ifall du hör av dig på facebook eller via mail på jenny@hastutstallningar.se

Länk till kalender och karta

Än så länge är det så många visningar ännu eftersom det är tidigt på året, men under januari har nu många föreningar sina årsmöten och sen brukar det rassla in en hel del datum på utställningarna.

_DSC5165

BIS & BIM

Västruss utställning i Björketorp

Idag var jag på Västruss årliga utställning i Björketorp hos Stuteri Hjorttorp. Trevligt som precis förra året utställning. Bilderna från den kan ni se på den här sidan.

Årets BIS blev ett enormt rörligt fölsto, Pinja KL på 44 poäng och en 10:a på traven!

Pinja KL

BIS Pinja KL

BIM blev snygga hingsten Gin 638 på 42 poäng.

Gin 638

BIM Gin 638

I stochampionatet slog BIS-stoet Pinja Kl ut Cronas Blanka som fick 43 poäng. Detta var extra spännande för mig eftersom vackra Blanka är syster till min egen Cronas Fredric. De delar samma mamma Clarizza (som även hon har haft fantastiska framgångar i ringen).

Cronas Blanka

Cronas Blanka

11872811_10152919988132038_2081209519_n

Bilder från Welshriks

Jag har fått möjlighet att visa bilder från riksutställningen för welshponny & cob 15 augusti på Axevalla som Ingrid Reiser har tagit. Ingrid inte bara fotar utan tecknar fina djurporträtt också. Kika in på hennes hemsida här.

Alla bilderna har jag lagt på en sida som du kommer till om du klickar här.

11875227_10152916608927038_1111764857767463175_o