Juan Manuel Carner Sanchez

Intervju med Juan Manuel Carner Sanchez

Juan Manuel Carner Sanchez

Jag hade förmånen att få en kort pratstund under lördagen med en av domarna som rest från Spanien till Halmstad för att döma under championatet.

Juan Manuel Carner Sanchez började som domare år 2000 och har alltså 14 år som domare. Han har under sex år dömt på Sicab och flera andra stora shower. Bland annat berättar han om att under vissa meeting kan han döma upp till 300 hästar. Att han dömer 80 hästar/dag är inte ovanligt. Tufft, men han ser på sin domarroll med stort allvar. Det är viktigt att hålla sig fokuserad och ge en rättvis bedömning av varje häst från början till slut.

Intryck av första dagen i Halmstad

Det var en varierad skara hästar domarna har fått se. Det har varit många olika typer och många olika hästar.

Flera klasser har varit små med bara en deltagare i. Det har gjort att det svårt att jämföra de olika hästarna när underlaget hade varit för litet. Men det har funnit flera stycken mycket fina kvalitetshästar bland de visade.

Visningarna

Det har varit ganska varierat hur man har visat hästarna. Det har funnit visare med väldigt stor erfarenhet och visare som inte har lika stor erfarenhet. Potentialen är stor för det finns en del hästar där man kan hämta mer poäng när visningen av hästen blir bättre.

Uppmaningen framför allt är att man måste träna mycket mer. Det är det som hjälper att man får mycket erfarenhet och det gäller både häst och handler.

Framför allt rekommenderar Juan Manuel Carner Sanchez att man ska träna på uppställningen. Det finns mycket man kan göra med presentationen av hästen i uppställningen. Man måste titta på hur hästen ser ut och ställa upp den så att det blir på det mest fördelaktiga sättet. Tex ska hästen hålla huvudet högt eller hålla huvudet lågt? Man måste som ägare veta om detta så att hästen tränas och visas med huvudet i rätt position i uppställningen.

Juan Manuel Carner Sanchez talar också om vikten av att fokusera på fördelarna hos hästen. Det gäller att visa upp just det sidorna allra bäst och kanske inte överdrivet framhärda att visa med de sidorna som kanske inte är lika bra hos hästen. Visst måste man genomföra de delarna också, men går det inte så bra med ett moment så pränta inte in det om och om igen hos domarna. Poängtera istället hästens styrkor.

Juan Manuel Carner Sanchez vill också säga att detta det en tävling och att man är inne i ringen hos domarna under några få minuter och då är det mycket som måste stämma. En häst kan ha en dålig dag eller vara okoncentrerad. Hästen kan uppföra sig på ett visst sätt hemma, men bli helt annorlunda på bortaplan. Men då ska man inte låta sig nedslås av det utan träna vidare och komma igen nästa gång. Bedömningen är likadan här som om han skulle döma i Spanien eller ett annat land. Det är lika för alla.

Det har som sagt funnits många fina hästar bland de visade och han ser fram emot resten av tiden i Halmstad.

Se filmer från lördagens visningar här

Foton från visningarna finns här

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *