Handler PRE

Intervju Philip Belhoussine

Philip Belhoussine

Under söndagen 27/4 på championatet i Halmstad fick jag tillfälle att prata med handlern Philip Belhoussine.

När jag satt och tittade på lördagens visningar så såg jag vilken oerhört erfaren och skicklig handler han är. Han har ett väldigt tydligt kroppsspråk med hästarna och ser ut att nästa kunna förutsäga vad hästen ska göra härnäst.

Philip var en flitigt anlitad handler under championatet och visade 10 hästar. Han blev utsedd till bästa handler under meetinget och det får jag säga är mycket väl förtjänat.

Bakgrund

Philip och hans svenska fru Ulrika har sitt företag som heter Pyramid Ganaderia team. De bor i Spanien och har sin anläggning där men de kommer varannan månad till Sverige för att hålla clinics, privatträningar mm

Första clinicen de hade kom 50 deltagare. Då hade de med även domare och veterinär och deltagare kom både med och utan häst. Jag undrar ifall jag verkade överdrivet entusiastisk för jag anmälde mig till nästa clinic redan där och då…. 😉

Philip och Ulrika utnyttjar möjligheterna med internet för de tränar även sina ekipage på distans över nätet via Youtube, Whatsapp och filmer som skickas på mail. Det är ett mycket smidigt sätt att hålla kontakten med elever och hjälpa till med saker mellan de gånger Philip och Ulrika finns på plats i Sverige. Här måste jag säga att jag verkligen uppskattar att höra om tränare som tar åt sig den nya tekniken och använder den för underlätta och förbättra kontakten med elever. Det suddar ut de geografiska gränserna och plötsligt gör det inte så mycket att man har en tränare i ett annat land, så länge det då och då blir även fysiska träningar på hemmaplan också förstås.

Sen 2005 har man dessutom eget stuteri. Det är vår dröm säger Philip och skrattar stolt. De har kommit så långt nu så att de hästar som blir mödrar i år är deras egna uppfödningar. Så generation två kommer att födas under 2014.

Om sitt träningssystem

Philip har jobbat med sitt sätt att träna i drygt 18 år och har hittat ett system för träningen som ger ett mycket bra och snabbt resultat. Dessutom blir det långvarig lösning för hästen och det är träning utan våld. Har hästen eller ägaren problem ser man till att hantera roten till problemet så att det inte blir bara en quickfix. Philip och Ulrika tar även emot problemhästar, till och med hästar som anses farliga. De tar hand om dem och utbildar dem enligt sitt system och det brukar bli mycket bra. Han har aldrig träffat en PRE-häst som inte går att få ordning på, berättar han.

Philip säger att de tar på sig uppdrag med att visa hästar på tävlingar som de inte tränat förut. Som exempel var det hästar här i Halmstad där han fick första tillfället att träffa hästen på fredagen och då lära känna den. Han hade ett träningstilfälle på fredagen och ett på lördag morgon, sen var det dags för showen! Någon av hästarna var det lite mer att träna med, men Philip avviker inte från sin träningsfilosofi bara för att det är kort om tid, utan följer den precis som vanligt. Så visst gick det mycket bra på showen, även med hästen som behövde mer träning dag 1.

När Philip tar emot en häst på sin anläggning startar alltid träningen från marken, oavsett vad som är slutmålet. Han startar inne i stallet i boxen för att bygga en relation med hästen. När hästen är lugn och avslappnad börjar man med träningen utomhus.

En sak man lägger vikt vid är att hästen ska hålla avstånd och inte tränga handlern. Man tränar också på att hästen ska kunna stå still. En domaren kan ju inte döma en häst som ständigt trampar runt. Men det är också en nödvändighet att en häst ska kunna stå still i fler perspektiv, inte minst för säkerheten.

Philip_belhoussine-2

 

Om sättet att visa PRE

Philip berättar för mig att sättet att visa PRE tillkom för 20 år sen, innan dess visade man som i Sverige, Storbrittanien mfl. Men alltså för runt 20 år sen tog man efter sättet att visa arabhästar med lång lina. Man använder en lina som är 6-9 meter för att kunna visa hästen med mer naturliga gångarter. Vad man vill är att återskapa hästens rörelser i frihet. Så ju mer man får hästen att visa sina gångarter på ett naturligt och fritt sätt, ju vackare blir det och ju bättre poäng får man.

I den ridna delen är det inte som ett vanligt dressyrprov. Man bedömer här hästens förutsättning för bra rörelser, möjligheter att vara en bra dressyrhäst, hopphäst eller körhäst. Det behöver inte innebära att hästen där och då kan göra de allra bästa resultaten, utan allt handlar om hästens möjliga kapacitet. Så även här vill man visa hästen avslappnad och naturlig så att den kan visa rörelserna på bästa sätt.

i den ridna delen kan man därmed ta lite större risker och kanske improvisera något. Man har ett program man rider efter men till skillnad från ett vanligt dressyrprogram kanske man inte behöver vara lika exakt i var rörelserna utförs.

Philips råd om exteriörbedömningen

PRE -hästen har som ras kanske inte den bästa benställning, utan man vill förbättra denna inom rasen. Därför bedöms benställningen med en koefficient 1,5 för att premiera de hästar som har bra ben.

Som en följd av detta är mycket viktigt hur man ställer upp hästen. Man kan aldrig lura domaren, men man försöker ändå ställa hästen så fördelaktigt som det går, tex inte för trångt mellan benen.

När man gör en uppställning vill man att hästen ska stå still så att man kan backa lite och få lite avstånd. Då kan man som handler lättare se hur hästen ter sig för domaren som oftast står en bit ifrån. Dessutom vill man locka fram hästens utstrålning och det brukar vara lättare när man har lite avstånd från huvudet.

Man måste vara aktiv när man visar hästen så att man håller koll på vad domaren tittar och fokusera på. Om hästen har ställt sig lite märkligt med benen så spelar inte det någon roll om domaren då fokuserar på huvudet. När domaren sen vill titta på benen från sidan, så har kanske hästen ställt sig lite trångt med frambenen. Låt bli att rätta i den stunden, från domarens sida så ser det kanske väldigt bra ut.

Om man hela tiden ska peta och rätta och greja så blir det till slut en häst som inte står still alls. Då är det inte lätt för domaren att bedöma och det är ingen harmonisk och trevlig uppvisning av hästen.

I teorin vill man ju lura ögat hos domaren. Domarna är mycket professionella och dömer alltid vad de ser just då i det ögonblicket. Domarna låter handlern göra jobbet och man ger allt till 100% för att visa hästen bra. Så det gäller att veta vad man ska rätta och vad man ska visa upp i rätt ögonblick. Det finns ingen perfekt häst men hästen ska se så bra ut som det absolut är möjligt.

Det är mitt jobb som handler att veta detta och det är därför hästägarna anlitar oss, säger Philip. När jag tittar på filmerna från championatet där Philip visar, så ser man att han vet precis detta. Han är enormt proaktiv och håller koll på både hästen och bägge domarna och gör förändringar så fort det behövs. Mycket lärorikt att se! Det är ju liksom att tänka i flera dimensioner samtidigt för att det handlar om att veta hur hästen ter sig i vinkeln från där domaren är, inte där handlern står.

En PRE-häst ställs upp med alla fyra benen parallella, dvs ser man hästen från sidan ska man bara se två ben. Som en korrekt halt i dressyr skulle jag vilja säga. Philips sätt för att lära hästen att rätta sig är att till en början använda pisken helt lätt för att röra vid benet ungefär som en fluga skulle sätta sig på den. Dessutom följer han efter med hela kroppen och gör ett ljud. Så på en tävling behöver han med en vältränad häst aldrig använda pisken, utan kroppen och ljudet gör jobbet.

Sedan är det naturligvis så att man rättar ibland med att låta hästen ta ett steg framåt eller bakåt.

Dessutom lär han hästen, att pisken kan användas som en sidförande hjälp så att hästen kan rättas genom steg åt sidan. Detta brukar han lära in redan i grunderna, som med arbetet i stallet, innan hästen ens arbetas utomhus.

Om att träna hästen vid hand

Även om Philips clinics är inriktade på visning inför morfologiska tävlingar, så välkomnar han lika mycket de som inte just har tänkt sig att visa vid sådana tillfällen. Att träna visning vid hand gör din häst enklare i all hantering och gör den säkrare för dig.

Man bygger en mycket bra relation med sin häst vid sådan träning. Att jobba hästen vid hand kan vara ett fint sätt att umgås med din häst och ge er en mycket bra grund.

Här kommer ett grymt bra vardagstips från Philip – Varför inte ersätta en vanlig ridträning med träning vid hand då och då? Tänk dig att du haft en stressig dag med fullt på jobbet, du har bara 40 minuter på dig att mocka, borsta och rida din häst. Vid ett sånt tillfälle skulle du kunna ersätta din vanliga ridträning med ett pass med träning vid hand istället. När du tränar vid hand måste du vara avslappnad. Du kan inte göra ett bra resultat om du är uppstressad.

Philip säger att om du jobbar med träning vid hand på detta viset, så kommer du att bli en mycket bättre ryttare på köpet. När du jobbar på rätt sätt med din kropp på marken bär du upp dig med bättre hållning. Varje liten gest du gör noterar hästen med ögonen, och det är betydelsefullt att du är medveten om hur hästen uppfattar dig. Detta har du nytta av när du kommer upp på hästryggen.

 

Philip_belhoussine-3

 

Förberedelser före show

När Philip och Ulrika tar emot en häst för visning hemma, så börjar de en månad före showen. De klipper hela hästen om det är nödvändigt. Ca 2 veckor före showen klipper de i ansiktet, på benen och öronen och alla längre hårstrån på kroppen ska bort. Det är bra om man kan göra detta åtminstone 2 veckor innan eftersom man då och då kan klippa fel och det är kort tid att korrigera detta. Tvätt med schampo görs på dagen då hästen ska på showen, så man får en riktigt fin finish.

Klippning av stonas manar är såklart viktigt. Man får titta på hur hästens hals ser ut. Är halsen kort så får man ha kortare man, är halsen rak så gör man lite mer båge på manen. Man måste veta vad som är rastypiskt och känna sin häst ordentligt så att man klipper på bästa sätt.

Vid showtillfället måste hästarna vara i perfekt skick.

Om PRE som ras

Det märks att Philip är passionerat förjust i den spanska hästen. Han säger att den spanska hästen är den perfekta rasen. Han säger sen att det kanske är en stor sak att säga, men man har så stor variation inom en och samma ras. Man kan hitta en fantastiskt lugn häst, som en 4-åring kan rida på en fiesta, OS-häst i dressyr eller en hopphäst, alla PRE. Med rätt hantering är PRE-hästen en väldigt säker häst. Under alla år han sysslat med spanska hästar, har han aldrig träffat en som inte kan bli tränad till att bli en väldigt säker häst. Dessutom är rasen mycket intelligent och har humor!

Om shower

Philip berättar att antalet shower i Spanien har gått ner. Förut brukade det vara runt 145 stycken om året, i år inte alls lika många. Men nedgången har varit tillfällig, för det ser ut som att det nästa år kommer det att gå upp i antal igen. Även om antalet shower har gått ner i år det är ändå så att han och Ulrika är ute på runt 2 shower i månaden under 2014.

I Sverige har vi 3 shower under 2014. Förra året behövde tyvärr alla ställas in. Men i år är uppslutningen mycket större. Philip upplever det som att PRE-ägarna håller på att ändra inställning till visningarna. De har kanske tidigare varit mer tveksamma, kanske lite oroliga över att åka till showerna. Nu verkar fler tycka att det är kul att komma iväg och träffa andra PRE-ägare. Jojo Johansson, som är med på ett hörn under intervjun, berättar att det har varit många som inte kommit iväg för att visa hästarna för att de kanske känt att de inte kunnat, eller vågat visa sina hästar själva. Nu med Philip och Ulrika som kan ta på sig mer uppdrag så kan fler komma, utan att känna pressen på sig att visa själva. Och Philip berättar att de kanske inte alltid har uppdraget att göra själva visningen, men de finns med som hjälp och stöd till de ägarna som vill visa själva.

Tävlingen handlar ju trots allt om att ha roligt. Att få njuta av en helg tillsammans med sin häst och sina likasinnade. Folk blir med involverade, och tycker att det känns ok att åka lite längre.

 

Detta var min första morfologiska tävling och Philip säger att jag har verkligen valt en riktigt bra show att komma till som första besök. Han säger att folk här är väldigt avslappnade, känner sig välkomna och glada att vara på plats. Det är helt enkelt en extra trevlig stämning. Min personliga åsikt är att det till stor del kan vara föreningen PRE Syd och Philips närvaro som vi kan tacka för den fina stämningen.

Ja, som ni förstår var det en väldigt trevlig pratstund med Philip. Jag ser fram emot att få se honom visa hästar här i Sverig igen, kanske på Näsbyholm som är nästa show i Juni och så ser jag ju såklart fram emot en clinic så småningom. Jag har ju så gott som redan anmält mig 😉

Och jag önskar Philip och Ulrika varmt lycka till i fortsättningen med hästarna!

 

Mer läsning och kontakt med Philip och Ulrika får du på deras Facebooksida på Ganaderia Pyramid Pre

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *