Martin Larsson-2

New forest clinic med Martin Larsson

Visningsclinic med Martin Larsson på New Forestmästerskapen

Martin Larsson höll en visningsclinic på New Forestmästerskapen på fredagen där vi fick tips och saker att tänka på. När jag träffade på Martin på lördagen bredvid ringarna där utställningen hölls, så passade jag på att fråga lite mer. Så det ni kan läsa här är en blandning av de två tillfällena.

Väldigt mycket av det som sades var med inriktning på Drive in-utställningen. Det skiljer sig lite åt mellan en ”vanlig” utställning och drive in-utställningen. På en vanlig utställning är man lite mer strikt med hur hästen visas och vilken utrustning man har och groomningen är gjord, i synnerhet om det är en engelsk domare. Så kolla upp vad som gäller på en mer traditionell utställning också ifall du ska dit. Ett tips är att också kolla på mina New Forest-sidor.

Martin säger att det vanligaste misstaget vid en visning är att man inte får ordentligt med energi i ponnyn i gångarterna. Många tror inte att ponnyn har så mycket gång i sig som den verkligen har och vågar man inte satsa på gångarterna.

Kom in på banan i en bra skritt för bedömningen börjar direkt du kommer in. Ställ upp hästen 3-5 meter från domaren för domaren vill ha lite avstånd för att kunna se hela hästen först. Du ska ställa upp hästen med manfria sidan från domaren. Ponnyn ska stå med öppen sidan mot domaren. Hästen ska helst stå helt still så träna din häst att stå stilla för det är viktigare att hästen står stilla än att uppställningen är perfekt.
Din position är framför hästen, men flytta dig när domaren går runt så att domaren kan se benställningen fram.

Casper

När det gäller skritten så försök få en bra start från uppställningen. En del hästar som har stått kan vara lite långsamma i steget när de stått uppställda. Få hästen att gå med lite tryck i steget redan från början. Gå i jämnhöjd hästen framben.

Man gör ofta misstaget med att ha för dålig energi i skritten. Ta ut ett rakt spår längs med medellinjen, upp med blicken och våga kliva på!

skritt_clinic

Visning av traven är något som kan förbättras hos en hel del visare. Martin drar en väldigt bra parallell till hur man gör som ryttare – om man ska göra en längning längs diagonalen så sitter man inte och rider lite lojt och när man passerar medellinjen så ger man plötslig lite hjälper för att länga. Nej, snarare gör en ryttare som så att den förbereder innan hörnet så att hästen är med på noterna att något ska hända. När hästen är alert så ger man hjälperna i samband med att man vänder upp på diagonalen och vågar satsa så att man verkligen får en bra längning. Så exakt likadant ska man tänka när man ska visa upp sin ponny i trav. När man vänder i skritten så förbereder man sin häst på att något nytt ska hända så att den är ordentligt uppmärksam. Sen ger man järnet i traven.

Martin sa att det kan verka som en bana kan verka lång att springa längs, men om du får tex galoppinslag så behöver man oftast all längd man kan få 😉 för att hinna både ta tillbaka hästen och att få igång en bra trav igen. Så även om det känns långt sträcka att springa fort på, så kan du behöva den.

Gullabos Jinder

När vi kommer till utrustning är det något som Martin väldigt gärna vill poängtera och det är att man ska ha ett kort spö. Många har ett långt dressyrspö som de sedan stör hästen med när de springer. Antingen blir hästen för hetsig och nervös eller så går den på dubbla spår.

Använd ett träns med nosgrimma för det passar det allra flesta ponnyer, men om du har ett träns med aachennosgrimma så bort remmen för den delar upp huvudet för mycket och då är det lite svårare för domaren att se hela huvudet. Ju mindre som stör hästen huvud desto bättre, men såhär på drive in-utställningen så anmärker inte domare på utrustningen (om den inte är direkt olämplig förstås).

Kantjes Topaz

Bedömningen är inte klar förrän den är klar dvs slappna inte av utan visa upp hästen hela tiden tills du går ut från banan. Är domaren engelsk? Då vet du att hela bedömningen är klart när domaren tar av sig hatten :-)

Klädsel – bra skor är riktigt viktigt. Skorna ska gå att springa i. Ridstövlar fungerar ju, men de är ju inte så bra att springa med.

Martin drar åter parallell med ridningen på hur man ska tänka vad gäller klädsen.  När man tävlar ser de flesta det som självklart att man ska vara riktigt snygg och prydlig. Samma gäller för utställningen. Av respekt för domaren och tillställningen så man på sig prydliga kläder, groomar hästen snyggt och ser till att utrustningen är i fin ordning. Martin rekommenderar som exempel kortärmad, skjorta, långbyxor möjligen ridbyxor. Linne och shorts är inte på något sätt lämpligt.

Om hästen är flätad under meetinget så kan man låta knopparna sitta kvar, annars är korrekt utförande en utsläppt man, pannlugg och svans.

Sen vill Martin gärna berätta att han tycker att det viktigaste är att slappna av och ha kul med sin ponny. Att ställa ut sin häst är som vilken gren som helst. Låt er inte begränsas till bara en sak med era ponnyer. På ridskolan som Martin med sin fru driver så får barnen testa på alla möjliga sorters aktiviteter, dressyr, hoppning, tolka efter hästen, uteridning och allt möjligt (där hade jag gärna skrivit in min son typ omedelbums trots att han redan har egen häst).

Många tog chansen att visa sin ponny under mästerskapet och det såg ut som många av dem trivdes med det och det var många som var riktigt duktiga. Var du en av dem som inte våga/hann med/inte visste hur man gjorde? Testa om du kommer på nästa mästerskap. Kanske du rent av en av dem som kniper hem uppvisningspris? :-)

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *