Romany Kate vinnare riksutställningen 2012

Profilen – Theresa Heyer om tinkerhäst

Theresa Heyer

När jag började leta information om Tinkerhästen och hur man visar den på premiering och utställning var Theresas namn det jag stötte på oftast. Det är inte en slump att man har flera hästar som har vunnit riksutställningen och dessutom blivit årets Kallblod, så jag förstod snabbt att det här var en person som visste vad hon gjorde. Jag tog mod till mig och kontaktade Theresa för att höra ifall hon kunde hjälpa mig med lite fakta om tinkerhästen och dessutom komma med lite tips på vägen.

Theresa började med tinkerhäst 2004, då hon och hennes dotter skulle köpa en häst som passade dem både. De fastnade stoet Romany Rose och det som började med en hobbyhäst har nu utvecklats till en affärsrörelse som heter Gypsy Cobs Of Heyer där Theresa importerar Tinkerhästar från England.

För Theresa är det viktigare med kvalitet än kvantitet, så det finns just nu 3 hästar i stallet. Alla hästarna hålls igång i träning så när man köper en häst av Theresa är det inte en häst som bara gått i hagen sen den kom till Sverige utan har utbildats vidare av Theresa.

Eftersom Tinkerhästen är en relativt ny och numerärt liten ras i Sverige anser Theresa att det är mycket viktigt att Tinkrarna ska vara rastypiska och av hög standard. De ska ha en bra exteriör, bra rörelser och riklig behåring. Då får man en bra avelsbas att bygga vidare på.

Behåring

Eftersom jag vet om att raserna med mycket man, svans och hovskägg ofta har sina problem, så passar jag på att fråga Theresa om hennes tips gällande skabb. Hennes tips är att använda matolja eller parafinolja som får sitta på i 3-4 dagar, sen tvättas det ur. Detta kväver skabbdjuren, men är milt mot hästen. Skabbens ägg kvävs dock inte av oljan, så man måste upprepa behandlingen.

Den kraftiga manen och svansen som är en av rasens kännetecken tar Theresa hand om på följande sätt. Hon borstar inte ur dem varje dag, utan tvättar med milt schampo och balsam och flätar sen manen i flätor. Flätorna flätas om då och då så slits hårstrån på minsta sätt. Hovskägget kammas ut så det inte får bli tovigt.
Många tinkrar är skäckar med vit svans & hovskägg. Theresa påpekar att det är viktigt att man inte låter hästen gå med gula smutsiga hår, för då blir det mycket svårare att få svans & hovskägg rent och vitt till visningen. Till utställningar använder Theresa skimmelschampon med blå pigment för att få det extra gnistrande rent, men det är ett lite starkare schampo, så till vardags används ett mildare schampo utan blekning eller pigment. Ibland kalkas hovskäggen på utställningsdagen för att blir skinande vita.

Utställningstips

Som jag nämnde i början av texten så har Theresa gedigna meriter inom hästutställning. Den första inköpta hästen Romany Rose är den högst bedömda tinkerhästen i Sverige på hela 45 poäng. Romany Rose har vunnit Tinkerriks 2 gånger och varit BIM på Irish cob Riks.
Men när Theresa såg Romany Kate, så förstod hon på en gång att detta stoet var ännu bättre. Romany Kate har hittills vunnit tinkerriks 2012 med 44 poäng och samma år knep hon även titeln som årets kallblod. Året därpå dvs 2013 vinnare på tinkerriks igen.

Romany Kate Tinkerhäst

Theresa vinner riks med Romany Kate

Och jag förstår att bakom sådana framgångar så ligger det mycket arbete. Theresas tips är framför allt att träna mycket hemma. Det går inte att komma till en utställning och tro att det bara är att gå in och springa runt. Detta gäller naturligtvis både visning av vuxna hästar, unghästar och föl. Hästen måste vara van att följa dig och lyda dina kommando så att den får chansen att visa sig från sin bästa sida.
Om du har möjlighet att någon filmar dig, så tycker Theresa att detta är ett av de allra bästa sätten att hitta sina svaga sidor. Filma gärna både träning hemma och på utställningen och titta sen i lugn och ro hemma.

På utställningsplatsen är det viktigt att du värmer upp din häst innan du går in i ringen. Både så att kroppen är varm och så att hästen har fått en chans att se sig omkring.

Många tindrar är coola hästar så Theresa föreslår att du tar med en medhjälpare som har möjlighet att driva på med pisk ifall din häst inte riktigt tänder till och visar upp sina gångarter. Så klart är det lika viktigt att du har tränat med medhjälpare hemma så att hästen är med på noterna.

Uppställning och hur man ska korrigera hästen ställer sig med öppna sidan mot domaren är alltid föremål för diskussion. Theresa föredrar att korrigera hästen bakåt, för det är lätt att hästen kommer i framvikt om man korrigerar framåt och ger då ett framtungt intryck.

Jag tror att det är mycket värdefullt att få hälp av en erfaren utställare som vet vad som krävs när man visar vid hand. Om du har turen att bo i närheten av Theresa i Hofors, tar hon emot ekipage för träning inför utställning.

Jag tackar Theresa för all hjälp med information om Tinkerhästen och önskar fortsatt lyckat till i utställningsringen!

Mer om tinkerhäst hittar du här!

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *