Få bort styngflugans ägg

Under slutet av juli – augusti månad brukar de små gula äggen dyka upp på hästarna. Det är honan av styngflugan som lägger dem på din häst. När de kläcks så kittlas larverna eftersom de har kraftiga borst och det gör att hästen slickar i sig larverna. I munnen borrar de in sig i tungan och munnens slemhinna. Ofta blir hästen inte så väldigt irriterad men en del hästar kan få stora besvär i munnen.

Sedan vandrar larverna vidare ner till magsäcken. Där vilar de under hela vintern och kommer ut med bajset under våren. I marken förpuppas de och kläcks sedan som flugor. Så börjar allt om igen.

Om du har haft väldigt mycket flugägg på din häst kan du avmaska den ungefär efter första frosten, men eftersom man ska vara restriktiv med avmaskningsmedel så kan det vara svårt att få en veterinär att skriva ut något. Så kanske att du ska fotodokumentera hur mycket hästen har för att veterinären ska vara med på det?

Så det viktigaste är att bekämpa genom att ta bort flugorna innan de kommer in i din häst. För det tar ca 4 veckor för larverna från det att de kommer in i hästens mun tills att de nått magsäcken. Under de 4 veckorna vilket då inträffar gärna under augusti-början av september dvs långt innan avmaskningen så kanske din häst har en hel del besvär i munnen pga larverna. Så på denna sida ska vi fokusera på att ta bort ägg och förebygga att flugorna lägger så mycket nya.

Tips på olika sätt att ta bort äggen

 • Ryktsten – klassikern! Kräver en del arbete, men gör ofta ett bra jobb. Sitter däremot äggen i manen får man välja något annat.
Ryktstenar

Ryktsten

 • Naglarna – Men varning för att peta sig i ögonen, näsan eller munnen innan du tvättat dig mycket noggrannt. Tydligen kan äggen utvecklas i dina ögon/näsa/mun för det är samma miljö som hästens mun. Blöööörk!!!

 • Ljummet saltvatten (1 del salt 5 delar vatten) på en svamp härmar hur hästens slickar i sig äggen. Använd gärna av typen kökssvamp där man har en grov och en mild sida. Vill man inte använda svampen så släpper äggen släpper lite lättare oavsett verktyg man använder. I det här inlägget visar jag hur jag gör när jag tar bort äggen med saltvatten.

 • Saliv – samma effekt som ljummet saltvatten här ovan. Men lite hmmm skumt att stå och spotta på sin häst. Är man dock ute hagen och äggen inte vill släppa så varför inte? 😉
 • Rakblad/rakhyvel. Men se upp ifall du har en häst som blir orolig så att du inte skär den. Dessutom kan det bli fult i pälsen eftersom man skär av lite päls hela tiden.

 • 1 tsk bikarbonat och 1 liter vatten . Tillvägagångssätt se ljummet saltvatten ovan.

 • Sax – när äggen sitter i manen.
 • Svettskrapa i metall – fungerar om du har en ganska vass svettskrapa

 • Ögonbrynskniv – som en blandning mellan liten kam och kniv. Köp den i affärer som är lite välsorterade på skönhetsprylar eller på nätet.

 

Förebyggande – Tips för att slippa äggen

 • Jag sprayar mina hästar med flugmedel på benen och eventuellt andra ställen där äggen brukar sitta.

  Flugspray

  Flugspray från Supreme Products

 • Pälsglans gör så att de har svårare att fastna
 • Flugan är dagaktiv så om du har hästarna ute nattetid, så kommer inte flugan i kontakt med dina hästar.