Skimmel och vita tecken – hur gör man?

Har man en skimmel eller en häst med vita tecken, så vet man att det krävs lite arbete för att få det så där skinande vackert vitt.
Få hästfärger är så vackra när hästen är riktigt ren och få färger ger hästägaren så mycket jobb….

Här följer en del tips, en del är skarpare för hästens hud än andra. Hästar är precis som vi människor olika känsliga för vad man utsätter huden för, så vad som kan ge en reaktion i huden på en häst kanske fungerar utmärkt på en annan.

En riktlinje att gå på är att om du själv tycker att du behöver skydda händerna när du sätter på medlet, så är risken stor att det är för starkt för hästen också.

De flesta skimmelägare har sina egna favoritsätt att få bort gula kissfläckar eller gräsfläckar. Tipsa mig gärna om fler!

Foto: Pia Andersson Welsh riksutställning 2013

Skimmelshampo

Det finns många bra schampon för skimmel. Det finns varianter som bleker håren. De kan vara väldigt starka för huden så använd det med försiktighet och läs noggrant instruktionerna.

Sen finns det schampo med blå eller lila pigment. Det fungerar så att det lite förenklat sett tonar håren med blått eller lila. Om du låter schampot sitta alltför länge kommer hästen att skimra i blått eller lila, så följ tidsrekommendationerna på förpackningen. Man vill väl inte ha en häst som ser ut som My little pony? 😉 Här är ett blått skimmelschampo som ger en krispigt vit färg och här är ett lila skimmelschampo som ger vitt med silverinslag.
De flesta skimmelschampon är inte så bra på att få bort ingrodda fläckar utan är avsedda för att rengöra en lätt nedsmutsad häst och framför allt för att distribuera det blåa pigmentet jämnt. Har du gamla svåra fläckar eller en skimmel som ser svagt gul ut  vad du än gör så läs mer i nästa stycke…

Fläckborttagningsschampo

Har du fläckar som har suttit i länge eller en svans som varit gul under en längre tid?  Då finns det schampon avsedda just för  de riktigt envist ingrodda smutsen. Välj ett schampo av god kvalitet som inte är starkt för hästens hud. De allra bästa schampon jag vet för detta hittar du här. Det går naturligtvis bra att använda över hela kroppen också om man behöver riktigt tvätta ur en lortig hel hästen. Luras inte av av namnet fläckborttagningsschampo 😉

Krita

Krita används för att bättra på den vita färgen. Man målar helt enkelt över eventuella fläckar.

Blöt hästens ben så är det bara att ha på krita och gnugga. Eller så kan man blanda krita med lite vatten i en hink så man får en ganska lös blandning sen är det bara att ha på benen och gnugga lite grann . Detta kan man även använda på vita tecken i  huvudet med då måste man ha lite fastare blandning så det inte rinner i ögonen eller in i munnen. Dessutom dammar det när man borstar bort det. Var mycket försiktig vid användning i huvudet.

Detta är en väldigt bra produkt för riktigt vita tecken.

Diskmedel

Fungerar som ett starkt schampo, men undvik att använda på kroppen eftersom det löser upp hudens fett och hästen kan få torr hud. Men i svansen funkar det fint!

Lindor, täcken och andra skydd

Ibland kan det helt enkelt handla om att stoppa smutsen rent fysiskt.  De vita tecknen på benen kan du hantera så här. Se till att tvätta helt rent kan dagen innan, linda benen och ta av i sista minut så bevarar du renheten.
Kroppen tvättas helt ren sen lägger du på ett välsittande täcke. Det finns specialtäcken i stretchigt material som man drar hästen och som kan vara heltäckande över kroppen. De har också den fina egenskapen att den lägger håren ner så hästen blir riktigt blank (jojomän det är så det fungerar) och kan även skydda ifall du gjort fina knoppar som bonus.

Potatismjöl

Pudra på en ganska stor mängd på blöt päls, låt sitta en stund, gnugga in, låt sitta lite till  så det torkar och borsta sedan bort! Det blir verkligen vitt. Fungerar bra på utställning där du kanske inte alltid har tillgång till vatten för att spola av/schamponera hästens ben ordentligt.

Väteperoxid

Väteperoxid (3%, används till sårtvätt). Väteperoxid har en blekande effekt och kan blandas i det vanliga hästschampot. Använd med försiktighet för det kan vara starkt!

Foto: Pia Andersson Welsh riksutställning 2013

Kyllera

Kleta på kvällen innan och låt det sitta i över natten.  Borsta ur på morgonen när det har torkat eller låt det sitta i så länge som möjligt fram till utställningen. Funkar även i svansen! Fungerar bäst till en svans som inte behöver bli silvervit.

Glansspray i förebyggande syfte

När du tvättar svansen så använd balsam och spray i svansen efteråt. Då fastnar inte smutsen lika lätt och det blir enklare att få bort den. Detsamma gäller för manen och inte minst hovskägget. Tips på suveränt balsam & glansspray för man, svans och hovskägg.

Samma gäller också för hela kroppen på en skimmel. Glansspray över kroppen kan hjälpa till att stänga igen fjällen på hårstråna och därmed göra det svårare för smuts att fastna. Men tänk på att det ligger i sakens natur att pälsen blir väldigt hal, så spraya inte där du ska ha sadel eller sele på hästen. Pälsglans de luxe finner du här

Speciellt glansspray för ponnyer och kallblod som ofta har lite grövre struktur på hårstråna vill jag också tipsa om. Den har också den här egenskapen att den gör hårstråna blanka och gör att urin, gräs och annan smuts inte lika lätt får fäste i pälsen utan går lättare att få bort.

Torrschampo

Torrschampo av alla möjliga sorter finns att köpa och fungerar ofta bra på fläckar på en skimmel ifall fläckarna inte suttit i för länge. Perfekt att ta med sig på tävling och utställning för att fixa till fläckar som har kommit under natten eller i transporten.

Det här är ett torrschampo av mycket bra kvalitet.

Såpa

Såpa är ett milt sätt att tvätta hästen för det löser inte upp hästens naturliga hudfett på samma sätt som många andra medel. Funkar bra på fläckar som inte satt sig så hårt. Du kan prova att gnugga in lite såpa på fläcken på torr päls och låta sitta i några minuter. Löddra upp med lite vatten och skölj sen noggrant.